Može li plivanje u hladnoj vodi liječiti depresiju? ❄️

Otkrijte osvježavajuće prednosti #IceSwimming! Prema detaljnom članku BBC-a, ova jedinstvena praksa ne samo da testira vašu izdržljivost, već može i poboljšati mentalno zdravlje.

Plivanje u ledu uključuje uranjanje u vodu ispod 5°C, što je šok za sustav koji utišava um i ostavlja osjećaj ushićenja i smirenosti danima. Redoviti praktikanti prijavljuju poboljšanje mentalnog blagostanja, smanjenu upalu i ojačan imunološki sustav.

Istraživači sa Sveučilišta Cambridge otkrili su da plivanje u hladnoj vodi može zaštititi mozak od degenerativnih bolesti poput demencije.

Protein “hladnog šoka” pronađen je u krvi redovitih zimskih plivača na Parlament Hill Lido u Londonu. Pokazalo se da ovaj protein usporava pojavu demencije pa čak i popravlja dio štete koju uzrokuje kod miševa. Istraživanje je u ranoj fazi, ali se temelji na sposobnosti hibernacije koju svi sisavci zadržavaju, a koja je potaknuta izlaganjem hladnoći. Veza s demencijom leži u uništavanju i stvaranju sinapsi – veza između stanica u mozgu. U ranim fazama Alzheimerove bolesti i drugih neurodegenerativnih bolesti, ove moždane veze se gube. Moždane veze se gube kada hibernirajuće životinje poput medvjeda, ježeva i šišmiša odlaze na zimski san. Oko 20-30% njihovih sinapsi se uklanja dok njihova tijela čuvaju dragocjene resurse za zimu. Ali kada se probude u proljeće, te se veze čudesno obnavljaju.

Pratite nas za više ažuriranja o ovom obećavajućem istraživanju! 🔍 #dementiaresearch #coldwaterswimming #HealthNews

Dakle, jeste li spremni za skok i doživljaj uzbuđenja plivanja u ledoj vodi? ❄️

https://www.bbc.com/news/health-45487187 #coldwaterswimming #MentalHealth #Endurance

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *