Trodnevni trening stručnjaka u Zagrebu: Promicanje inkluzije, raznolikosti i zdravog načina života

Prošlog vikenda, Plivački klub Zagreb, kao partner projekta COL.D.D – Plivanje u hladnoj vodi za prevenciju demencije i depresije, ugostio je partnere iz drugih organizacija u Zagrebu.

Projekt COL.D.D. (Cold Water Swimming for the Prevention of Dementia and Depression) je kolaborativni projekt financiran od strane Europske unije, osmišljen kako bi istražio prednosti plivanja u hladnoj vodi kao ne-farmaceutsku intervenciju za mentalne zdravstvene probleme, posebno demenciju i depresiju. Cilj je stvoriti podržavajuću zajednicu, podići svijest i pružiti empirijske dokaze o prednostima ove metode za mentalno zdravlje.

Održali smo trodnevni trening stručnjaka kako bismo nastavili naš rad na promicanju inkluzije i raznolikosti uključivanjem izoliranih odraslih osoba, posebno iz ranjivih skupina, u aktivnosti na otvorenom.

U sklopu projekta izradili smo COL.D.D. Priručnik pod nazivom “A Chilling Approach to Public Health”. Priručnik uključuje najbolje prakse za kontrolu disanja i mindfulness tijekom plivanja u hladnoj vodi, pruža vodič za samopomoć i planove radionica za profesionalce, te je preveden na šest jezika (engleski, francuski, talijanski, hrvatski, austrijski i češki).

Također potičemo zdrav način života kroz plivanje u hladnoj vodi kao potencijalnu metodu za prevenciju i liječenje depresije i demencije. Bili smo domaćini na Kineziološkom fakultetu, gdje su sudionici započeli teoretsko predavanje istražujući fiziološke i psihološke učinke izlaganja hladnoj vodi. Nakon toga smo teoriju pretvorili u praksu s plivanjem u hladnoj vodi u Jarunskom jezeru te uranjanjem u kadu sa ledenom vodom!

Sudionici su imali priliku sudjelovati u raznim diskusijama i radionicama koje su vodili stručnjaci iz različitih zemalja. Ovo je uključivalo razmjenu iskustava i najboljih praksi vezanih uz kontrolu disanja, mindfulness te tehnike sigurnog plivanja u hladnoj vodi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *